Traducció no oficial gentilesa de Google

Què volem dir quan parlem de valors a l’activitat física i l’esport?

 

13 d’abril del 2023

En el marc del calendari d’activitats de celebració de Martorell CIUTAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023, la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Martorell ha programat un cicle de seminaris amb l’objectiu de generar coneixement i compartir experiències sobre  l’Esport Saludable al servei de l’Educació, la Cultura i la Cohesió Social.

Des de fa molts anys, el sector de l’activitat física i de l’esport (públic, privat, sense afany lucratiu, privat comercial,….) ens hem omplert la boca amb el relat dels valors individuals i socials positius que la pràctica de l’activitat física i esportiva genera. Però, alhora, tots podem apreciar i viure situacions en què determinades pràctiques d’activitat física i esportiva, en cap cas, es poden considerar positives des de la perspectiva dels valors individuals i socials.

Diversos autors dels àmbits de  l’antropologia i de la sociologia defensen la tesi que l’esport no té valors en si mateix i que no són qualitats pròpies, sinó que són el resultat de valoracions realitzades per individus, empreses o per institucions.

En aquest tercer seminari volem debatre sobre aquesta temàtica introduint elements que ens ajudin a compartir un mateix llenguatge, reflexionar de forma crítica i proposar elements que contribueixin a millorar la pràctica de l’activitat física i esportiva des de la perspectiva de la seva contribució a la construcció d’una societat millor.

RESUM de la jornada amb ART VISUAL

Al llarg de tota la jornada, vam comptar amb la presència de l’artista Delphine Boghos amb l’objectiu de poder sintetitzar d’una manera visual, dinàmica i entenedora els conceptes i termes principals de les diferents ponències, presentacions i col·loquis. Podeu trobar el resultat a continuació:

PROGRAMA

  • 9.00 h Acreditacions
  • 9.30 h Benvinguda i presentació
    • A càrrec de la periodista Núria de José Gomar, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya
  • 9.45 h Contextualització. Què son els valors? 
    • Albert Juncà, doctor en sociologia de l’esport i vicerector de Professorat de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
  • 10.20 h Els valors en joc: reflexions des de la perspectiva psicològica
    • Pere Alastrué, psicòleg General Sanitari i de l’Esport
  • 10.50 h L’entrenament dels valors
    • Carles González, cap del Departament d’Educació Física de l’INEFC.
  • 11.00 h Pausa cafè
  • 11.30 h El minibàsquet, motlle dels mini-esports i l’esport educatiu
    • Mauro Valenciano, professor d’educació física i professor associat a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.
  • 12.00 h Intervenció social en entorns esportius
    • Pati Roura, directora de la Johan Cruyff Foundation
  • 12.10h Taula rodona 
    • Modera: Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell
    • Participen: Carles González, Albert Juncà, Pati Roura i Mauro Valenciano
  • 13.30h Conclusions i cloenda, a càrrec de Núria de José Gomar

Doctor en Sociologia de l’Esport. CAFE. Actualment professor i vicerector de professorat a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Co-director del Master Sport Management & Marketing de la UVIC-UCC.

Investigador en el camp de la sociologia, la didàctica i la gestió de l’esport (valors i esport, creació d’espais esportius per a tothom, identitat nacional i esport, assetjament sexual a l’esport).

Co-autor dels llibres ‘Des de la graderia. El llibre per als que tenen nens i nenes que fa esport’ (2020) Eumo editorial, i Esport i societat: una mirada crítica. Propostes didàctiques. (2007). Eumo editorial.

Llicenciat en psicologia. Des del 2001 dedicat a la psicologia de l’esport i clíniva, tant amb adults com infants o  adolescents. Gerent del despatx professional Equip Alastrué.

Autor del llibre: L’educació en valors a través de l’esport: recursos pels diferents agents esportius.

Mauro Valenciano Oller (Barcelona, 1978). Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Màster en Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política. Doctor en Educació amb una tesi Excel.lent Cum Laude sobre reglament, educació i minibàsquet. Té una trajectòria de 30 anys com entrenador de bàsquet en diferents categories i edats, temps en que també ha desenvolupat els rols d’àrbitre i de coordinador esportiu. Així mateix, ha treballat com formador d’entrenadors i d’àrbitres.
Actualment treballa de professor a secundària i a la universitat (Facultat d’Educació UB). Autor de 8 llibres al voltant de la pedagogia esportiva i l’entrenament. El darrer llibre es titula Phil Jackson. El maestro zen (2017, Ediciones JC).

És Doctor per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Educació Física per l’INEFC-centre de Barcelona, del qual n’és cap del departament.

Ha escrit diferents articles relacionats amb l’Educació Física i amb els valors de l’esport. És un dels co-creadors del sistema de competició JUGA VERD PLAY impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat.

Diplomada en Relacions Laborals per la Universitat de Barcelona, formada en lideratge i innovació social en les ONG de Desenvolupament i especialitzada en Direcció i Gestió d’Organitzacions no Governamentals i sense ànim de lucre.

Des del 2012 és la Directora de la Johan Cruyff Foundation, una organització que desenvolupa projectes esportius per a infants necessitats arreu del món. Les Cruyff Courts o Pati14 son alguns dels projectes més exitosos de la fundació. 

Montgat, 1971. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994). És la responsable del servei d’Actualitat de La Xarxa (Xarxa Audiovisual Local)  i vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. A La Xarxa també ha estat responsable del servei de Coordinació. Va ser directora de Continguts de COMRàdio i directora de Ràdio Premià de Mar. Va començar a exercir en els serveis d’esports de Televisió de Mataró i del diari Crònica de Mataró.

UBICACIÓ

Auditori Joan Cererols – Centre Cultural de Martorell

Plaça de les Cultures s/n, 80760 – Martorell

COM ARRIBAR-HI?

Transport públic:

  • Rodalies RENFE: Línies R4 & R8 (Estació: Martorell)
  • FGC: Línia Llobregat–Anoia: S8, R5, R50, R6, R60 (Estació: Martorell Central)

En cotxe: Aparcament Gratuït durant 3 hores: Pàrquing de la Biblioteca de Martorell Francesc Pujols

COL·LABORADORS